Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.08.2012 05:28 - Башар Асад: "Трябва ми време, за да спечеля битката"
Автор: islambgnews Категория: Новини   
Прочетен: 600 Коментари: 0 Гласове:
1



Башар Асад: "Трябва ми време, за да спечеля битката" Създаването на хуманитарна буферна зона в страната е нереалистично, твърди сирийският президент
image

Сирийският президент Башар ал Асад заяви, че армията се нуждае от още време, за да "спечели битката" срещу бунтовниците. Това стана по време на първото му от няколко седмици насам интервю за проправителствената телевизия "Ад Дуния".

Сирийският диктатор твърди, че правителството "води битка едновременно на регионално и на международно ниво." "Определено трябва време, за да се стигне до решителен край. Но мога да обобщя – ние вървим натам. Ситуацията на терен сега е по-добра, но още не сме победили. За това трябва време", казва Асад. По думите му военните "вършат героична работа във всеки един смисъл".

"Всеки се тревожи за страната си и това е нормално. Но бунтовниците няма да успеят да посеят страх. Казвам на сирийците - съдбата е във вашите ръце, а не в ръцете на другите", заявява президентът.
Той се отнесе пренебрежително към онези висши правителствени и военни представители, които през последните месеци избягаха от режима и се присъединиха към опозицията. Според Асад, това било начин управляващите и страната да се "самопочистят".

Сирийският президент опроверга слуховете, че е напуснал страната след взривовете в Дамаск през юли, убили четирима негови приближени, като каза, че интервюто се излъчва от президентския дворец в столицата.

Хуманитарна криза

Асад нарече "нереалистична" идеята да бъде създадена хуманитарна буферна зона в Сирия под егидата на ООН, където да намерят убежище десетките хиляди сирийци, които бягат от разрастващия се конфликт. За такава зона настояват бунтовническите сили, хуманитарни организации и най-вече Турция, която по последни данни е приютила над 74 000 бежанци и капацитетът й се изчерпва.

"Първо, дебатът за буферна зона не е на масата и второ, това е нереалистично предложение от враждебни страни и врагове на Сирия", коментира Асад. "Дали ще отстъпим заради невежеството на някои турски представители или ще се фокусираме върху връзката си с турските граждани, особено върху онези, които застанаха до нас по време на кризата и не се поддадоха на медиите и на пропагандата?", попита сирийският лидер.

Френският външен министър Лоран Фабиюс пък заяви днес, че създаването на буферна зона би било невъзможно без налагането на зона, забранена за полети, и разгръщането на наземни сили. "Мислим за това. Много е сложно. Не можем да го направим без съгласието на турците и на други страни. Но това, което искаме, е да накараме Асад да падне от власт възможно най-бързо и в същото време да намерим хуманитарни решения", казва Фабиюс пред радио France Inter.

По данни на ООН в Турция може да потърсят убежище близо 200 000 сирийски бежанци, което е двойно повече от настоящите турски възможности. Всеки ден пет хиляди души пристигат на турската граница, която не се охранява от сирийска страна, тъй като армията е изоставила района. Анкара заяви, че подготвя нови палаткови лагери следващата седмица, но това няма да реши проблема. Освен седемдесет и четирите хиляди бежанци в Турция, още 128 000 са потърсили подслон в други страни. В самата Сирия пък над 1.2 млн. души са напуснали домовете си, а 2.5 млн. се нуждаят от хуманитарна помощ.

Междувременно бойци на сирийската опозиция информираха, че проправителствената армия продължава с мащабната кампания да си възвърне контрола над държаните от бунтовниците райони. За тежки бомбардировки се съобщава в Дамаск, Алепо и Идлиб.


capital.bg


Тагове:   война,   Сирия,   Башар Асад,


Гласувай:
1


Вълнообразно



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: islambgnews
Категория: Новини
Прочетен: 5863
Постинги: 1
Коментари: 0
Гласове: 1
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930